V-ați întrebat vreodată ce ar fi dacă între Pământ și Lună ar exista și alte planete? Și dacă așa ar fi stat lucrurile, câte planete ar fi încăput oare între planeta noastră și satelitul ei natural?
Din fericire pentru cei curioși, iată că există și un răspuns!
Înainte de toate, trebuie să știm că distanța dintre Pământ și Lună variază. Atunci când cele două corpuri cerești se află în apogeu (adică cel mai îndepărtat punct), toate planetele din Sistemul Solar ar putea încăpea între Pământ și Lună, potrivit Enciclopediei Britanice.
Sistemul Solar este format din Soare și opt planete, 146 de sateliți naturali, numeroase comete, asteroizi și roci spațiale, precum și câteva planete pitice, cum este Pluto. Cele opt planete din Sistemul Solar sunt Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun. Cea mai apropiată planetă de Soare este Mercur, iar cea mai îndepărtată este Neptun.
Luna este situată la o distanță medie de 384.000 de kilometri față de planeta noastră. Dar cât înseamnă asta mai exact? Ei bine, NASA compară această distanță cu 30 de Pământuri.
Dar de ce vorbim despre distanța medie? Luna și Pământul nu sunt mereu la aceeași distanță una față de cealaltă, iar orbita celor două corpuri nu este un cerc perfect.
Atunci când ajunge în apogeu, Luna este la 405.696 de kilometri depărtare de noi, ceea ce este echivalentul a 32 de Pământuri. Dar atunci când ajunge în perigeu (adică cel mai apropiat punct), Luna ajunge la o distanță de 363.105 kilometri de planeta noastră. Asta înseamnă între 28 și 29 de Pământuri.
Așadar, chiar dacă Luna ni se pare mai aproape decât este pentru că o putem vedea clar și fără telescoape, să ținem minte totuși că este mai departe decât am crede.
Cercetătorii caută semne ale unei civilizații extraterestre în sistemul solar perfect matematic
Test de cultură generală. Unde bate vântul cel mai tare în Sistemul Solar?
Test de cultură generală. Care e cea mai rece planetă din Sistemul Solar?
Astronomii au găsit „sistemul solar perfect”. Ar putea exista viață aici?